Interview with Filmmaker Jaymeson Olivero (SOLDIER 1)

SOLDIER 1 was the winner of BEST SOUND & MUSIC at the November 2021 ACTION/ADVENTURE Film Festival.

1. What motivated you to make this film?

Ans: As a stunt performer and still learning actor. Action and martial arts is our passion and to perform. After acting in a number of shorts that of course had action and fights in it. I always wanted to star in a superhuman type of action film, so I just came up with something like this which was not anything original but more like a platform for me to play such a role. And so with very limited resources especially stunt performers/martial artists, I was working with one trusted friend from the very beginning of some of the other few films we fought together too ( Then Jing Hong ). To less complicate the process, I just worked with what we had and that was just me and him fighting in another fight video only this time we did this super soldier thing.

2. From the idea to the finished product, how long did it take for you to make this film?

Ans: It started out as a very simple idea ( superhuman fight/ super solider ). From the day we started choreographing the action and fight design into the previsualization until the end of editing and submission, it was exactly a 1 year. There was a 6 month gap in between due to other work commitments. The actual filming took about 5 days which stretch within a month period.

3. How would you describe your film in two words!?

Ans: Anime live-action. Emoji ok thats 3 words, I cheated.

4. What was the biggest obstacle you faced in completing this film?

Ans: The belief of how it was going to turn out in the end and pushing through. Apart from the weather which we can’t control. Sometimes when you have a vision of how somethings is going to look but doesn’t seem quite right during editing especially the superhuman moments. I had to figure ways to stage/plan shots or action with bare minimum shot choices to still sell the actions cus lets be honest, we have no where near Hollywood vfx skills and stunt resources.

5. What were your initial reactions when watching the audience talking about your film in the feedback video?

Ans: Apart from the kind and supportive feedback, I was happy that you guys knew what was going on. From the choreography to the effects, music and sound. The fight design feedback was the most gratifying. Either than that, I was a little nervous but it was also surreal having strangers reviewing your work, people I’ve never met. It’s like I could get robbed or something Emoji but yea felt great in the end having you guys from the other side of the planet taking a look at our stuff.

Watch the Audience FEEDBACK Video:

6. When did you realize that you wanted to make films?

Ans: About a few years back when I was still just a stunt performer and I still am. Had to get it out of the system, self expression is important to me.

7. What film have you seen the most in your life?

Ans: Simply I love action films.

8. What other elements of the festival experience can we and other festivals implement to satisfy you and help you further your filmmaking career?

Ans: I can’t say much about it as of now cus this is the first video I’ve summited and already you guys have provided so much kind support, couldn’t ask for more. I would want to promote myself more as an actor career wise. Film making just is a passion. Yolo Emoji

9. You submitted to the festival via FilmFreeway. How has your experiences been working on the festival platform site?

Ans: The site is amazingly detailed and intuitive.

10. What is your favorite meal?

Ans: Meal of the day, breakfast. Food, I’m from a multi cultured country. Many cuisines here, but I love western the meat and potatoes, pasta stuff. Emoji

11. What is next for you? A new film?

Ans: New film, yea probably. If I’m not acting in anything. I’ll make one to act in. Emoji

By matthewtoffolo

Filmmaker and sports fan. CEO of the WILDsound Film and Writing Festival www.wildsound.ca

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: